En riktig otursdag var det. En Tyko Brahe-dag.

Det började med att jag välte koppen med morgonkaffet över köksgolvet och sedan tappade smörgåsen med smör och marmelad i ”kaffesoppan”. Nu händer det föralldel sådana incidenter rätt ofta, innan kroppen är riktigt vaken . Men när datorn en timme senare bara svarade med en svart sida, när jag skulle skriva en ”Fundering” för Mitt Nu,  då börjar jag ana att det var en riktig otursdag, som väntade.

Nåja det ordnade sig till slut med datorn, men av pur irritation tryckte jag bort mitt påbörjade manus och började fundera på Tyko Brahe istället. Vad var han för en otursföljd person, som hade lämnat det uttrycket efter sig?

Att Tyko Brahe, född i Skåne 1546, som då tillhörde Danmark, var en känd vetenskapsman och astronom, som fick ön Ven i Kalmar sund i förläning av kungen och han där inrättat ett slott med ett berömt observatorium som kallades Uranienborg, det visste jag. Men det talade ju mera om tur. Och till hans mest kända upptäkter hörde att han upptäckte stjärna som i sin strålglans överträffade Sirius i glans.

När jag sedan googlade på hans namn, fick jag bland annat veta att han i tjuguårsåldern varit inblandad i en duell, där han miste nästippen, och då kunde man ju ana oturen.  Men nu hör det till saken att han även var alkemist, så han  smälte samman guld och silver och tillverkade en ny nästipp som han sedan bar hela sitt liv.

Men jag googlade vidare på jakt efter mera otur i Brahes liv.

Då visade det sig att han hade fått i uppdrag av kejsar Rudolf i Prag att bestämma vilka dagar under året som otursförföljda. Ett märkligt uppdrag, kan det tyckas, och vilka meriter han hade för att fullfölja uppdraget framgick inte. Men han kom i alla fall fram till att det fanns 33 mycket otursförföljda dagar, som sedan ingick i både  almanackan och Bondepraktikan under året. Och alldeles väldigt farligt var det om man skulle flytta, byta arbete eller gifta sig.

Nu ska jag inte räkna upp den långa raden med datum som angavs, men om vi ser till den närmaste framtiden så är den 11 och 18 december bara ”ganska farliga” men istället är den 11 januari ”värst förhäxad”.
Men Tyko Brahe hade faktiskt också lyckats hitta fyra turdagar under året, nämligen 26 januari, 9 och 10 februari och 15 juni.

Men när jag kollar i datumraden, så var den speciella dag jag började berätta om, inte med bland de riskabla dagarna, så det var väl förmodligen bara en helt vanlig simpel otursdag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *