Alla vet vi väl vad ett ordspråk är! Det väl mest en fras som man så ofta hasplar ur sig, meningar med ord som håller på att försvinna ur Svenska Akademiens ordlista, men som trots detta passar förvånansvärt bra in i  de flesta vardagshändelser.

Alla har vi väl sagt Bättre sent än aldrig, Man vet vad man har men inte vad man får eller Kaka söker maka. Men att ”Ordspråk är samtalets facklor”, som jag hörde någon så högtidligt uttrycka det, är väl ändå att ta i,  tycker jag kanske

Men så i förra veckan kom senaste numret av SPRÅK, Tidskriften som är utsedd till Årets bästa, där det alltid dyker upp intressanta artiklar om sådant, som man kanske aldrig funderat över förut. I det här numret är det Anders Widbäck, doktor i nordiska språk, som uppmanar oss att DRA TILL MED ETT ORDSPRÅK och då kom jag nästan på andra tankar.

Han skriver att man kan känna igen ett ordspråk på att det uttrycker någon livsvisdom eller levnadsregel, att den enkla formen gör att den kan användas olika sammanhang , att de är anonyma och att de har hävd och står sig bra generation efter generation och därför är svåra att säga emot.

Mitt eget intresse för ordspråk har alltid varit stort. Jag upptäckte ganska snart hur användbara de kunde var att ”snärta till” en rubrik eller avsluta en artikel med. Den första  boken med Ordspråk från hela världen var en samling av Hans Nygren, som jag köpte redan på 1960-talet.

Bara i den volymen finns cirka 2 000 ordspråk som är hämtade från ett 70-tal länder och språk och från ett material som omfattar 100 000 ordspråk.  Särskilt intressant är det att se hur lika vi människor är och känner och  tänker, vad vi fruktar och vad vi gläds åt och men hur olika vi kan uttrycka det. Om döden, som kanske är svårast att förstå, säger t.ex i Ryssland: Döden tar inte de gamla utan de mogna,  Turkiet: Döden är en svart kamel som böjer vid var mans dörr, Kamerun: När huvudet fallit är det slut på drömmarna.

Ett ordstäv och ett ordspråk är inte heller samma sak, även om vi kanske frestas att tro det. Ett ordstäv följer alltid en fast formel plus citat (plus situation eller omständighet). Exempel: Det tar sig, sa mordbrännaren.

Men låt oss sluta med några exempel på några alldeles riktiga men kanske lite mindre vanliga ordspråk som kan vara värda att fundera på och kanske roas av:

Också en svart ko mjölkar vit mjölk.

Törsten efter rikedom är mer brännande än törsten efter vatten.

De ynkligaste tuppar börjar gala när de klivit upp på högen.

Den ormbitne är rädd för skuggan av ett rep.

Den i grunden okunnige grips aldrig av tvivel.

Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt är bra medicin.

 

Jag är alldeles säker på att du som läser det här känner till många flera och säkert har du ditt eget kloka och tänkvärda ordspråk. Varför inte låta MittNu ta del av det i en kommentar?!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *