På väggen ovanför soffan har jag två tavlor, som jag tycker mycket om. Konstnären heter Josef Miklos, och jag träffade honom när vi samtidigt var stipendiater på San Michele på Capri år 1980.

Josef Miklos: Motiv Brudparets sänggavel som blev en grind

Josef Miklos: Motiv Brudparets sänggavel som blev en grind

Igår fick jag en idé, jag kanske skulle berätta litet om hans konstnärsskapande och om mina tavlor… Jag tog genast ett foto av det motiv som fascinerade mig mest. Men, som det så ofta är, man glömmer så mycket…

Samma år gjorde jag också en serie program för Sveriges radio där jag intervjuade flera av San Micheles stipendiater, däribland Josef Miklos. På kopian av det bandet fanns naturligtvis alla uppgifter som jag hade glömt. Men var fanns det bandet?

BB bandskattUtan stora förhoppningar gick jag i alla fall ner i mitt förråd där det finns så mycket som man inte behöver men som man har svårt att skiljas från. Efter en lång kamp med silvertejp lyckades jag öppna en kartong, som kanske varit oöppnad i flera flyttningar. Och kan man tänka sig, där låg en låda med kopior av mina radioprogram genom många år. Prydligt ordnade och namngivna till och med. Barnprogram mest, rese- och bygdeskildringar, intervjuer.

Nu har jag spelat gamla band hela dagen, upplivat många minnen och träffat många ”gamla bekanta”. Det har varit en märklig upplevelse höra mitt knappt 60-åriga jag samtala med människor som ibland, som t.ex. Josef Miklos, var jämnåriga med mitt jag idag.

Men till hans historia och till flera andra personer som jag mött får jag återkomma i något annat sammanhang. Deras historier är för intressanta för att stuvas in i min text idag.

 

 

 

One Response to Fynd i förrådet

  1. Nettan skriver:

    Så spännande! Måste användas…

    kram, Nettan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *