När jag tänker på min barndoms jul minns jag med stor glädje den pirriga förväntan, som är förunnat lyckliga barn.  Men min barndom är långt borta nu och många jular har försvunnit.  Så mycket är annorlunda mot vad vi väntar oss av en jul idag.  Så många ”måsten” hade inte hunnit fram till vår ö i Östersjön och när jag fick min första julklapp var jag i sexårsåldern. Det var ett litet vackert skrin med en nåldyna i locket. Presenter det hörde till födelsedagen i juni för mig, det kunde vara en leksak och det var alltid ett nytt tyg till examensklänningen.

Vad jag mest minns av förberedelserna inför julen var när pappa och jag gick till skogen för att hugga vår julgran och att jag fick hjälpa mamma att baka pepparkakor. Sedan kom julstädningen med nya trasmattor i stugan.

I vanliga fall var det, som alltid på den tiden, mamma som lagade maten, men på julafton var det annorlunda. Då var det pappa som kokade julskinkan och rörde till senapen efter min farmors recept. Senare gick han till båthuset och hämtade den stora torsken, som hade fått vänta i sin fiskesumpen sedan gårdagen. Han rensade den, men sedan var det tid för mamma att sköta tillagningen av den och att koka julgröten.

När julbordet var dukat med de vackra blå tallrikarna var det den kokta torsken med pepparrotssås, den hemgjorda osten och den griljerade skinkan som tävlade om hedersplatsen på bordet. Lutfisk var helt okänt för mig tills jag firade min första jul som ung fru hos mina svärföräldrar i Orsa.

Ett särskilt högtidligt ögonblick i min barndoms jul var när pappa tände de små ljusen i julgranen. Någon julotta tänkte ingen på, för till kyrkan var det en timmes färd med båt.

Ja, det var några glimtar från min barndoms jul. Sedan dess har ett långt liv lärt mig att julen kan firas på många sätt utan att det känns fel.

I år ska jag fira den i Örebro tillsammans med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Troligen blir jag lurad på lutfisken, som jag lärt mig tycka mycket om, men vem vet, kanske ersätts den av gravad lax, som är min dotters specialitet.

 Och vad jag är alldeles säker på är att det blir många julklappar och rörigt och trångt och mycket, mycket roligt!MYCKET ROLIGT!

Till sist, kära läsare, hur du än firar din jul , så hoppas jag det blir en

GOD JUL

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *