Visst finns det ”soffliggare”, jag vet det. Och visst kan det vara frestande att strunta i hela historien, när politikerna käbblar som värst. När de kommer med en ny fråga istället för att svara på den fråga de just fått och när man hört samma argument om och om igen. Men för de flesta är det nog ändå en självklarhet att gå till  valurnan och lägga sin röst.

Varför heter det urna, förresten? Varje gång jag varit i en vallokal har mina ordentligt förseglade kuvert hamnat i någon kartong eller låda. Jag roade mig också att titta på Googles otaliga bilder under rubriken ”valurnor” och den enda jag lade märke till där var en utsökt vacker kopparurna från Oxelösunds stad 0ch från 1900-talets första hälft.

Visst är det märkligt hur ord lever kvar, och ordet urna leder idag tankarna oftare till livets slut.

Själv gjorde jag min entré i livet och därmed min röst hörd ett år efter det vi hade fått kvinnlig rösträtt i Sverige, d.v.s. år 1921. Sedan dess har jag troget vandrat till  närmaste vallokal varje valår sedan jag fyllt 23 år. Det blir många gånger det. Tanken svindlar! Men i år har jag avvikit från den vanliga vägen.
Jag har förtidsröstat.

Med röstkortet i handväskan gick jag till närmaste bibliotek. Inga företrädare för våra partier, som tenderar att bli fler och fler, stod utanför, ivrigt vinkande, för att få folk att välja just deras röstsedlar. Jag har alltid tyckt det varit lite löjligt, för antingen gick folk förbi och försökte se likgiltiga ut eller också var de artiga och tog vänligt  emot allt som bjöds. På biblioteket försökte ingen påverka mitt val, jag blev tilldelad tre kuvert och bakom ett minimalt skynke fick jag stoppa ner mina utvalda i dem.

Det var fler än 1000 som röstade här igår, sa en gemytlig man stolt, när han hjälpte till att lotsa mig och min rullator och en mamma med barnvagn ut ur den minimala röstlokalen.

När jag som 20-årig ”journalistlärling” fick i uppdrag att
pejla röstintresset, fick jag inte rösta själv. Då var den tillåtna åldern 23 år.
Mina barns rösträttsålder hade hunnit sänkas till 20 år, mina barnbarn fick rösta när de fyllt 18.

Och oavsett alla åldersgränser:
Visst ska man rösta, Självklart!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *