Sommarglimtar från Udden 8

Min rullator hjälper mig att inte trampa snett på alla grenar, stenar och rötter som finns på stigarna mellan våra stugor. På den ”stora” vägen vid båthusen tycker Lillasyster att den är ett utmärkt ”samfärdsmedel”,  men Storebror har förstås vuxit ifrån sådana åkturer.  Istället hjälper han mig ibland att köra rullatorn hem till stugan, och det blir alltid krokiga promenader med många uppehåll.
En myra på avvägar. En fin sten. En befogad varning för fästingar, för det är ju alltid svårt att veta hur mycket en gammelmormor vet om farorna som kan lura i gräset.
En dag vållar en svart snigel ett långt resonemang. Mördarsniglar vet man ju vad man gör med, men den här svarta ”snigelkorven”? Ska den också dö? Nej, det känner ingen av oss för, så Storebror bestämmer sig till sist för att flytta den från den farliga vägen och in i gräset. Men det lyckas inte, snigeln suger sig kvar i gruset, och vi går vidare..

Huggormar är det gott om på ostkusten. Vi går inte omkring i gummistövlar på stigar och vägar, men vi är observanta, och de vållar oss sällan bekymmer. Möjligen beror det på  ljudnivån när yngre barn förflyttar sig i naturen, att vi inte ser dem så ofta. Det skrämmer säkert ormarna mer än vad ormarna skrämmer oss.
                    Akta allt som kryper, klättrar, smyger,
                    trampa inte snett…
skrev jag en gång i en visa i ett barnprogram, men jag var säkert inte så naturvänlig så jag tänkte på ormar och fästingar. Inte heller tror jag att jag tänkte på mygg och knott, som alltid plågat oss på vår Udde. Innan vi borrade efter vatten och noga samlade varenda regndroppe i tunnor, som blev rena myggodlingar, var de sommarens största plåga.
Men på de senaste åren har myggen blivit färre, och i år har det märklige skett att det finns inga mygg och det finns inga mördarsniglar heller.

Jag ska inte påstå att vi saknar dem, men ändå…
Riktigt bra känns det inte  när djur bara försvinner. Har det hänt någonting i naturen omkring oss?
Man känner samma olust, som när sjörapporten varslar om att en ovanligt stor algblomning närmar sig, för vi vet ju att Östersjön, som omger vår vackra Udde, inte mår så bra.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *