Sommarglimtar från Udden 7

År 2014, en ljuvlig sommardag. Solen steker, ungarna plaskar i gropen på berget, skrattar och stojar. I var sin stuga sitter mina döttrar insvepta i sjalar och plädar och huttrar och hostar. Bleka under solbrännan. Muttrar irriterat: … och jag som vaccinerade mig för barnbarnsbacillerna…

År 1928 upptäcktes penicillinet, och tur är väl det, för nästa dag bär det iväg till vårdcentral och akut i Gamleby. Lunginflammation konstaterad- Penicillin, hostmedicin. Sedan sover de i timmar, och läget är under kontroll.

År 1932, då jag är 10 år, insjuknar min mamma i lunginflammation i stugan några hundra meter från vår Udde. Närmaste läkare fanns i Västervik, dit tog det 3 timmar med nya motorbåten. Det blev tant Gerda i granngården, känd som lite av en ”klok gumma”, som blev anlitad. Om jag minns rätt, så kokade hon någon slags gröt, som hon lindade in i handdukar och lade på mammas bröst. Två febertoppar, den tredje vare kritisk, klarade hon inte den så… Jag har ett tungt minne av den dova stämningen i stugan. Men mamma klarade den tredje febertoppen och fick leva vidare.

År 1941 blev penicillinet tillgängligt för allmänheten.

År 2014, idag,  lyser inte solen och värmen har bedarrat. Jag har just ”gått ronden” hos mina döttrar, som ser nästan friska ut. Jag känner stor tacksamhet för att vi nu skriver årtalet 2014.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *