Gråvädersdagar föder reslust.
Alpsnö och grönska, hav och stränder.
Varmt vatten, lek i sand.
Främmande miljöer.
Visst lockar det!

Och tidningarna frestar.
Spalt upp och spalt ner med lockande resmål.
Hotell med många stjärnor.

Fast visst undrar man ibland över vad som bjuds, och två annonser fångade mitt intresse särskilt idag.

Den första lockade med en underbar landskapsbild. 
På en veckoresa skulle man få besöka fyra länder och ”varje dag utforska ett nytt land och dess speciella natur, historia och kultur”. Montenegro, Kroatien, Bosnien och Albanien.

Med buss förmodar jag, men det stod det ingenting om. Jäktigt måste det i alla fall bli, och man ska aldrig glömma bort att räkna bort resdagarna från och till hemorten,  när man gör en veckoresa.
Sedan kan man kan ju verkligen undra hur mycket man hinner uppleva av det aktuella landets speciella kultur på en endagars rundresa.
Guiden må var hur kunnig och vältalig som helst, men det ska drickas kaffe och ätas lunch och kanske shoppas lite och sen hinnas i tid hem till middagen på hotellet, om  den ingår i priset .
Drygt 11.000 från Arlanda är väl inte mycket att orda om, turistbussar brukar vara bekväma och visst kan man njuta av natur även genom glasrutor.

I nästa annons – en helsida – var PRISET  ”för avslappnande dagar med underbara upplevelser” verkligen häpnadsväckande.
1990 kronor för en vecka på femstjärniga hotell och en rundresa för att  ”se vad Turkiet har att erbjuda utanför de vanliga turistorterna”, den antika kurorten Hierapolis och naturfenomenen med de snövita kalkstensterrasserna i Pamukkale ,för att nämna något.

Att göra rundresan i samma land måste väl också ge större möjligheter att ta del av både natur och kultur  än att förflytta sig mellan fyra länder på samma tid.
En rejäl frukostbuffé ingår, inga andra måltider, det står klart angivet.

Visst låter det otroligt lockande! Och priset – 1990 kronor – hur kan det vara möjligt?

Det är det inte heller. För läser man det finstilta, upplysningarna som står med små små bokstäver längst ner på annonssidan, så hittar man förklaringen.
Tillägg: Skatter och avgifter 698 kronor, bokningsavgift 75 kronor och säsongstillägg mellan 31 och 85 kronor pr. dag. Lägger man sedan till vad det kostar att äta och dricka blir summan snart uppe i samma summa som reseföretaget med stora bokstäver säger att man sparar om man köper den superbilliga resan, nämligen 5500 kronor.

Nå, även om man plussar summorna och  resans pris kommer upp i en summa kring 7.000 kronor, så är det väl ett rimligt  pris.
Om nu arrangemangen är lika förträffliga som annonsen säger. Man kan ju bli  lite fundersam…

1999 kr för en veckas rundresa och övernattning på  femstjärniga hotell, luktar det inte lite ”falsk marknadsföring”?
Det kan alltid vara klokt att läsa det finstilta. Både när det gäller resor och i  andra sammanhang.

 

 

 

One Response to Reslust och resereklam.

  1. Inger G skriver:

    Oftare och oftare hörs numera ” om något verkar för bra för att vara sant -så är det säkert för bra för att vara sant”. Jag fick brev idag från nån på Elfenbenskusten. Hon vill överföra 6 700 000 dollar till mitt konto. För bra för att vara sant?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *