Att turnera om julen… Ja, det är just det jag har gjort.
Lilljul hos yngsta dottern med barn och barnbarn. Julafton hos yngsta barnbarnet med familj, farfar, farmor och mormor. Juldag med son och sonhustru. Och som avslutning muntert julminglande med äldsta dotter och man  hos en ”unge”, som man följt sedan hon var baby, och som firar sin 75-årsdag. (Då fattar man att åren gått.)

Kärlek, omtanke och stor glädje hela tiden.

Vid Lilljulen en kusingrupp med fyra ungar mellan fem och ett år – då har man inte långsamt en sekund.  (Men jag ska ärligt tillstå att man då också känner av att åren gått.)

På julafton blev till och med Kalle Anka bortglömd, vi behövde  helt enkelt inte hans sällskap.

  På juldagen, sedan min sonhustru riggat om, fick jag följa med till stallet där hennes häst bor tillsammans med ett tjugutal kompisar. Han heter Cazador och är mycket vacker och en riktig bjässe.
Där var också Dynamik och Obstinat (hans mamma hette Trotza), och Titanic, för att nämna några av av alla fantasifulla namn på hästarna, som kom in med smutsiga hovar från en regnig hage och som borstades och duschades och klappades om av sina effektiva ägarinnor.
Men Cazador såg lite stramt ner på mig sedan han undersökt mina fickor och inte ens hittat ett litet gott äpple.
Men det var kallt i stallet, och juldagens viktigaste kvällsdryck blev honungsvatten.

Gårdagskvällens minglande hos den unga 75-åringen var muntert och trevligt bland nya bekanta och släkt och vänner som man träffar alltför sällan, och ljudnivån var lika hög och glad som i kusingrupperna från fem år och neråt…
Ja ja,  med risk för att verka tjatig, då känner man igen, det där med åren…
Så idag, när dotter och svärson återvände till Örebro för nyårsfirande och erbjöd mig att följa med, så tackade jag vänligt nej.  Ibland måste man faktiskt, hur svårt det än är, inse sin begränsning, om man ska orka vidare.

Med varma och tacksamma tankar till alla de mina och till släktingar och vänner som orsakat detta glada julturnerande, ensam i min lya och lyssna till musik och lyrik från Skansen, när det nya året kommer. 

GOTT  NYTT  ÅR                            

 

 

 

2 Responses to Att turnera om julen…

 1. Kolbrun Sigurdardottir skriver:

  Hej Birgit.
  Varma hälsningar till dig. Hoppas at du har det bra.

  pus og kram
  Kolbrún
  Island

 2. birgit Bergkvist skriver:

  Kära Kolbrun, så glad jag blev för din kommentar. Det måste betyda att ni läser Mitt Nu på Island också.
  Jag har så många fina minnen av dig och av hela familjen, som tog så väl hand om oss när vi var på Island på 1980-talet.
  Kommer du ihåg när du var i Sverige första gången på 1970-talet?
  Jag har en bild när du står och kramar en stor tall i Orsaskogen,
  du hade aldrig sett så stora träd förr. Och jag hade aldrig sett ett så stort vattenfall, som när ni guidade oss i ditt land.
  Stor kram och varma hälsningar till alla de dina från
  Birgit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *